U petak, 18.12.2015. godine, u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/I održana je javna prezentacija Socijalne slike Grada Zagreba za 2014. godinu.

Ovogodišnja Socijalna slika Grada Zagreba za 2014. godinu „Dobra vladavina i socijalne inovacije kao odgovor na nove socijalne rizike“ posebno ističe koncept socijalnih inovacija i dobre vladavine. U cilju promicanja i koristi od socijalnih inovacija, gradovi moraju promijeniti svoj sustav vladavine i otvoriti proces za sve dionike: upravu, građane, organizacije civilnog društva i druge dionike. Ovakva promjena u upravljanju gradom sama po sebi predstavlja socijalnu inovaciju. Inovaciju pronalazimo u činjenici da upravljanje gradom nije izoliran proces, izdvojen od stvarnosti i građana, već proces koji eksperimentira i traga za novim rješenjima kroz nove radne procese i metode koji povezuju gradsku upravu s građanima i drugim ključnim dionicima. Ovaj pristup stavlja građane u središte modela upravljanja, koji je sveobuhvatan i s potencijalom za obogaćivanje uloge građana u zajednici.

“Socijalna slika za Grad Zagreba je puno bolja nego za prosjek Hrvatske, ostvaruje se znatno veći BDP po glavi stanovnika, a ima i izdašan socijalni program. U najvećem riziku su one obitelji koje imaju više djece i jednoroditeljske obitelji kao i one gdje je niža kvalifikacijska struktura obitelji. Druga skupina su starije stanovništvo – umirovljenici koji imaju niske mirovine i ne mogu računati na razne oblike obiteljske solidarnosti”, naglasio je profesor na katedri socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu prof. dr. sc. Gojko Bežovan.

„Da bi Grad Zagreb učinkovito odgovorio na socijalne izazove, podmirio njihove potrebe i na odgovarajući način koristio europski novac, treba razviti suradnju s različitim dionicima, osobito lokalnim, više surađivati s građanima i inicijativama“, kaže profesor Gojko Bežovan.

 

Ovdje možete vidjeti i preuzeti  Socijalne slike Grada Zagreba:

Socijalna slika Grada Zagreba za 2014. godinu

Socijalna slika Grada Zagreba za 2014. godinu – STATISTIČKI PRIKAZ

 

IMG-20151218-WA0000 DSC_0479 DSC_0478 19 18 17 12 2 IMG-20151218-WA0004