U utorak, 11. rujna 2018. godine, u sklopu projekta “Reaktivacija i integracija marginaliziranih mladih – NEET na tržište rada – RIM“ održan je prvi u nizu od tri predviđena okrugla stola. Prvi okrugli stol održan je pod nazivom “Ispadanje učenika iz srednjoškolskog obrazovanja – empirijski uvidi“.

Govorili su:

prof. dr. sc. Gojko Bežovan: pozdravni govor, moderator Okruglog stola

Iva Mrdeža: osnovne informacije o Projektu, ciljevi Okruglog stola

izv. prof. dr. sc. Gordana Berc: “Aspekti ispadanja učenika iz srednjoškolskog obrazovanja – od stečenih uvida prema novim spoznajama“

prof. dr. sc. Darko Gojanović: „Nastavni plan i program osposobljavanja za poslove održavanja i popravaka 3D pisača i… nešto više“

izv. prof. dr. sc. Marijana Majdak: rukovođena rasprava, moderatorica

 

Profesorica Berc okupljene sudionike upoznala je s čimbenicima uzroka ispadanja učenika iz srednjoškolskog obrazovanja. Govorila je također o stigmatizirajućoj konotaciji ispadanja učenika za njih osobno kao i za njihove obitelji. Ulazak u loše društvo, socijalna isključenost, niska zapošljivost i teški poslovi, teške obiteljske prilike i siromaštvo istaknula je između ostalog kao neke od vrlo teških posljedica ispadanja iz sustava obrazovanja. U svojem izlaganju predstavila je ukratko i rezultate istraživačkog projekta provedenog 2012. godine u suradnji CERANEO-a i Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba na temu ispadanja učenika iz srednjoškolskog obrazovanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj župniji.  Profesor Gojanović predstavio je primjer dobre prakse kroz program osposobljavanja za poslove održavanja i popravka 3D pisača koji modificiran i prilagođen potrebama NEET skupine može poslužiti kao model reintegracije NEET populacije na tržište rada. Rasprava pod vodstvom profesorice Majdak iznjedrila je perspektivu stručnjaka u direktnom radu s mladima na temu najvećih poteškoća i potreba NEET populacije te mogućnosti i prijedloge prevencije ispadanja mladih iz obrazovnog sustava.

Zahvaljujemo svim sudionicima koji su svojim aktivnim angažmanom uvelike doprinijeli kvaliteti okruglog stola: gospođi Halić (HZZ), Adrijani Hadžić (HMB), gospodinu Andriji Petroviću (Grad Zagreb), gospođi Katarini Milković (Grad Zagreb), gospodinu Ivanu Šutalu (POU) te Centru za socijalnu skrb, podružnica Sesvete. Posebna zahvala gostima izlagačima koji su predstavili primjere dobre prakse: prof. Zvonku Pešiću, prof. dr. sc. Darku Gojanoviću te prof. dr. sc. Gojku Nikoliću.

Poveznica na zaključke Okruglog stola dostupna ovdje