U petak, 30. rujna 2016. godine u prostorijama Studijskog centra socijalnog rada održali smo predstavljanje rezultata za Hrvatsku Indeksa održivosti organizacija civilnog društva za Srednju i Istočnu Europu i Euroaziju za 2015. godinu. Petra Drčić i Iva Mrdeža ispred CERANEO-a  su predstavile rezultate održivosti OCD-a za Hrvatsku u 2015. godini, nakon čega je prof.dr.sc. Gojko Bežovan predstavio komparativnu analizu dimenzija održivosti OCD-a u Hrvatskoj sa susjednim zemljama.

CERANEO je ove godine četvrti put zaredom izradio “Indeks održivosti organizacija civilnog društva za Hrvatsku“ (CSOSI). Ovaj istraživački projekt kojeg financira USAID ključni je alat za mjerenje napretka civilnog sektora u regiji Srednje i Istočne Europe i Euroazije. Indeks održivosti OCD-a za Srednju i Istočnu Europu i Euroaziju prati stanja i trendove razvoja civilnog društva u dvadeset i četiri zemlje posljednjih devetnaest godina uzimajući u obzir cjelokupno poticajno okruženje za razvoj civilnog društva, s naglaskom na: pravno okruženje za OCD-e, organizacijske kapacitete, financijsku održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastrukturu i javni imidž. U izvješću se opisuje i ocjenjuje razvoj civilnog sektora u svakoj zemlji i diljem regije. Ovogodišnje izdanje Izvješća donosi prikaz razvoja civilnog društva tijekom 2015. godine.

Indeks održivost organizacija civilnog društva za 2015. godinu nastavlja pokazivati širok spektar različitosti u održivosti organizacija civilnog društva koje djeluju u obuhvaćene dvadeset i četiri zemlje. Zabilježeno je usporavanje rasta demokratskih institucija i civilnog sektora u nekim zemljama, dok je u pojedinima zemljama ovaj proces potpuno zaustavljen. S druge strane, obzirom da su mnoge zemlje na putu prema članstvu u Europskoj uniji, civilno društvo se zalaže za praćenje i provedbu demokratskih praksi te za dobru vladavinu. Također, 2015. godinu obilježio je val imigranata i izbjeglica koje pristižu na kontinent uglavnom s područja Sirije i Iraka, što je ostavilo utjecaja na brojne dimenzije održivosti organizacija civilnog društva. Organizacije civilnog društva su odigrale ključnu ulogu u pružanju usluga izbjeglicama te u promicanju informacija i javnog dijaloga vezano za imigrante, duž glavnih tranzitnih pravaca, ali i izvan njih.

Ovdje možete preuzeti Izvještaj za Hrvatsku za 2015. godinu.

Poveznica na ovogodišnje izdanje Indeksa održivosti OCD-a za Srednju i Istočnu Europu i Euroaziju za 2015. godinu nalazi se niže:

https://www.usaid.gov/sites/default/files/documents/1861/Europe_Eurasia_CSOSIReport_2015_Update8-29-16.pdf

?;

img-20160930-wa0001 img-20160930-wa0003 img-20160930-wa0006 img-20161003-wa0000