U okviru projekta „Razvoj programa društveno korisnog učenja za aktivni angažman studenata u području prevencije beskućništva i socijalnog uključivanja beskućnika“ 18. veljače, otputovali smo u Ljubljanu u posjet udruzi „Kralji ulice“ iz Ljubljane. U svrhu prijenosa dobre prakse, za vrijeme studijskog posjeta Ljubljani, predsjednik udruge Kralji ulice održao je prezentaciju rada i aktivnosti udruge.

Kao jednu od značajnijih aktivnosti predstavili su nam časopis „Kralji ulice“ koji beskućnici prodaju na način da polovica od prodaje časopisa ostaje njima. Časopis se prodaje diljem Slovenije, s time da su autori članaka uglavnom beskućnici, a mjesečna tiraža iznosi otprilike 20,000 primjeraka, iz čega je vidljivo da je javnost prepoznala tu hvalevrijednu akciju. Uz to, dobili smo priliku saznati o programima skrbi za beskućnike u Ljubljani i kako je tekao proces izgradnje povjerenja i suradnje između OCD-a i lokalnih i nacionalnih vlasti oko problematike beskućništva.
U sklopu studijskog posjeta posjetili smo stambenu zajednicu gdje su studenti imali prilike vidjeti stambeno zbrinjavanje po “Housing first” modelu koji je trenutno najrazvijenija socijalna inovacija u području borbe protiv beskućništva. U relativno kratkom vremenskom periodu započeo je svoju široku primjenu u Europi i svijetu. Temelji se na uvjerenju kako je stanovanje osnovno ljudsko pravo i ključni  faktor socijalne uključenosti.  Također, posjetili smo „Šent – slovensko združenje za duševno zdravlje“, dnevni centar Kralja ulice te trgovinu rabljenih predmeta pod nazivom „Stara roba nova raba“. Potonji je primjer socijalnog poduzeća koje je nastalo unutar udruge Kralji ulice, no tijekom godina se razvilo u samostalnu organizaciju i trenutno broji dva dućana u Ljubljani te petero zaposlenih.

Zahvaljujemo našim domaćinima, udruzi Kralji ulice, na gostoprimstvu i prilici da iz prve ruke svjedočimo uspješnosti njihovog inovativnog pristupa beskućništvu. Svojom otvorenošću i slobodnim pristupom korisnicima pokazali su nam primjer uspješne komunikacije beskućnika s javnošću i pokušaj njihovog konstruktivnog uključivanja u širu javnost.