Indeks održivosti organizacija civilnog društva ključni je analitički alat za mjerenje napretka civilnog sektora u regiji Srednje i Istočne Europe i Euroazije, a ocjenjuje se u 7 dimenzija prema skali od 7 stupnjeva na kojoj broj 1 označava vrlo naprednu razinu, a broj 7 vrlo nisku razinu razvoja.
CERANEO izrađuje Indeks za Hrvatsku već 6. godinu za redom pomoću panela stručnjaka.

Na predstavljanju Indeksa 09. studenog 2018. u prostorijama Impact Hub-a Zagreb, prisustvovali su predstavnici Grada Zagreba, Centara za socijalnu skrb, resornog ministarstva, organizacija civilnog društva i ostala stručna i zainteresirana javnost. Predstavili su se rezultati za Hrvatsku za 2017. godinu i pružili primjeri koji su obilježili pravno okruženje OCD-ova, izazove njihove financijske održivosti te posebnosti u infrastrukturi i javnoj slici organizacija civilnog društva u 2017. godini. Također, navedeni su događaji koji su utjecali na određene dimenzije održivosti OCD-a i način na koji se to odrazilo na njihov rad.

Rasprava koja je uslijedila nakon predstavljanja Indeksa dotaknula se teme zakladništva i filantropije, ovisnosti manjih organizacija civilnog društva o nositeljima političke vlasti te izazovima partnerstva unutar civilnog sektora.

Cijeli izvještaj za 2017. godinu možete pronaći na poveznici.