Izdvajamo dio iz prošlogodišnjeg intervjua s pučkom pravobraniteljicom održanog nakon okruglog stol pod nazivom “Znate li što potpisujete? – Starije osobe i rizici dosmrtnog uzdržavanja”.
🖊
“Pri sklapanju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju važno je predvidjeti sve potencijalne situacije. On mora biti puno precizniji od „ja tebi ručak, ti meni peterosobni stan”, u suprotnom dolazi do problema. Primjerice, završi li primatelj usluge u domu, ugovorni odnos može se zakomplicirati ako nije jasno ugovoreno plaća li se dom iz njegove mirovine ili je plaća uzdržavatelj te što u tom slučaju s mirovinom. Također, primatelju uzdržavanja savjetuje se da se za njega upiše služnost stanovanja, uporabe i plodouživanja na imovinu koju daje davatelju uzdržavanja, kao i stvarni teret uzdržavanja, a u većini slučajeva može se upisati i zabrana otuđenja i opterećenja nekretnine bez njegove suglasnosti. To su samo neke od mogućnosti kojima se smanjuje mogućnost zlouporabe, no, nažalost, nje će biti i dalje, pogotovo dok se ovom problemu sustavnije ne pristupi. Najveća ulogu tu svakako imaju institucije, ali veliku odgovornost imaju i pravni stručnjaci poput javnih bilježnika, sudaca, odvjetnika, pravnika u centrima za socijalnu skrb, udrugama civilnog društva, kao i mediji. Isto tako, sklapanje takvih ugovora trebalo bi prepustiti pravnim stručnjacima koji tijekom postupka utvrđuju volju stranaka i uvjeravaju se u njihovu sposobnost poduzimanja pravnog posla, savjetuju ih o pravnim posljedicama raznih mogućnosti prijenosa imovine te posebno o razlici između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja, sastavljaju ugovor, tumače njegove odredbe i drugo.
❗️Najgora varijanta je kad osobe same sastavljaju ugovore prema “špranci” s interneta jer često imaju i pogrešnu predodžbu o stvarnim značenjima pojedinih odredbi što svakako otvara prostor potencijalnoj zlouporabi.”

Cijeli intervju dostupan je na poveznici: https://www.mojevrijeme.hr/…/znate-li-razliku-izmedu-dosmr…/

Udruga Ceraneo će u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Šibenik i Informativno pravnim centrom – IPC na tribinama u Šibeniku i Požegi okupiti ponajviše osobe starije životne dobi sa šireg lokalnog područja, ali i stručnjake i lokalnu populaciju. Navedeni su gradovi odabrani s obzirom da je u Šibensko-kninskoj i Požeško-slavonskoj županiji osobito zamjetan manjak pružatelja usluga za starije građane, a time i samog spektra usluga prilagođenih potrebama te populacije.
Tribinama će se osigurati širenje poruka informativne kampanje te će se otvoriti prostor sudionicima da postavljaju upite i aktivno sudjeluju u raspravi.