U sklopu projekta SUSTINEO-Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost predstavnica CERANEO-a je sudjelovala u trećem treningu bloku „Škole za lokalni održivi razvoj“, koja se održala od 30.6. – 2.7.2021. u Dubrovniku u prostoru Larazeti partnerske udruge Deša.

Prvoga danasmo kroz prezentacije, grupni rad i diskusiju produbili znanja o participativnom planiranju lokalnog razvoja, sistemskom razmišljanju i osnovama design-thinkinga te smo nakon toga pošli u obilazak gradskih zidinama upoznajući  povijest i ljepote grada. Drugoga dana Mario Munta s Fakulteta političkih znanosti je održao prezentaciju o Analizi društvenog utjecaja. Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a je predstavila Cilj 11. Održivi gradovi i zajednice kao uvod u prezentaciju o programu Urbact kojeg je predstavio Mario Žuliček iz Udruge gradova u RH, kao i primjere održivog razvoja nekoliko hrvatskih gradova.

Na kraju smo čuli i izvrstan primjer djelovanja udruge Deša u lokalnoj zajednici te imali priliku sudjelovati u posjetu izložbi Lađa – Covid 19 – Kuga (prošlost i sadašnjost).

Cilj projekta SUSTINEO koji ODRAZ provodi u suradnji s 10 partnerskih organizacija je povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.

U okviru projekta provest će se tri istraživanja, napraviti analiza javnih politika povezanih s održivim razvojem te uspostaviti Mreža za lokalni održivi razvoj SUSTINEO.

Partneri ODRAZ-u u projektu su Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za razvoj neprofitnih organizacija CERANEO, Udruga SMART, Udruga “Zelena Istra”, DEŠA Dubrovnik, Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica, Udruga gradova u RH, Udruga “ZvoniMir” Knin i Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.