I s trećeg studijskog boravka provedenog u okviru projekta „Razvoj programa društveno korisnog učenja za aktivni angažman studenata u području prevencije beskućništva i socijalnog uključivanja beskućnika“ vraćamo se puni dojmova.

Tijekom 17. i 18. siječnja boravili smo u Puli gdje su našu grupu studentica 5. godine studija, smjera Socijalna politika i članice CERANEO tima dočekali djelatnici Prihvatilišta za beskućnike Pula koje djeluje u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Pula. Prvog smo dana posjetili Dnevni boravak Udruge Institut koja između ostaloga provodi preventivne aktivnosti i program smanjenja štete za ovisnike o opojnim drogama te program resocijalizacije za bivše ovisnike. Beskućnicima omogućava korištenje prostora dnevnog boravka, perilice za rublje te uvjete za održavanje vlastite higijene. Istog dana smo posjetili Prihvatilište za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Pula gdje smo imali priliku provesti vrijeme u druženju s korisnicima, a djelatnici su nam približili način funkcioniranja Prihvatilišta, izazove s kojima se susreću i svoja svakodnevna zaduženja.

Drugi dan posjete započeo je posjetom CZSS Pula i Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Pule. Djelatnice su nam predstavile rad institucija s naglaskom na izazove s kojima se najčešće susreću u radu i suradnji s organizacijama koje rade s beskućnicima. Također, HRT Radio Pula odvojio je segment jutarnje emisije te nas je ugostio i omogućio da predstavnica GDCK Pula, studentice i predstavnice CERANEO-a slušateljima približe problematiku beskućništva, rad Hrvatske mreže za beskućnike te Projekt i do sada provedene aktivnosti.

Radni dan završio je sudjelovanjem na Koordinacijskom sastanku relevantnih dionika koji rade ili se u svom radu susreću s beskućnicima (predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Policijske uprave Pula,  Opće bolnice Pula, GDCK-a Pula, Udruge Institut, Istarskih domova zdravlja, CZSS-a Pula, CZSS-a Pazin, CZSS-a Pazin – Podružnica Buzet, Zavoda za javno zdravstvo i dr.). Studentice su uvodno izložile prezentaciju „Analiza izazova stambenog zbrinjavanja na urbanom području grada Pule“ izrađenu analizom prikupljenih dokumenata i podataka. Sudionici su pružili vrijedne povratne informacije i ponudili daljnju suradnju potrebnu za izradu konačnog dokumenta.   

Zahvalni smo svima koji su nam iskustvom, informacijama i znanjem izašli u susret tijekom studijskog boravka, a posebno zahvaljujemo Heleni, Matei i Igoru koji su bili neumorna podrška i bez čijeg angažmana posjet ne bi bio tako sadržajan.