„Zagovaranje inovativnih modela usluga skrbi za beskućnike i prevencija beskućništva kroz model socijalnog mentorstva“ naziv je mentorskog programa koji se provodi u sklopu projekta „Razvoj programa društveno korisnog učenja za aktivni angažman studenata u području prevencije beskućništva i socijalnog uključivanja beskućnika“, sufinanciranog iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Ovaj mentorski program je temeljen na povezivanju studenata Studijskog centra socijalnog rada Sveučilišta u Zagrebu sa splitskom Udrugom MoSt koja se bavi problematikom siromaštva i beskućništva, a čiji su predstavnici prošli edukaciju o socijalnom mentorstvu. Sa studenticama su porazgovarali o socijalnom mentorstvu kao nužnom, no nedovoljno prepoznatom temelju integracije ranjivih skupina u društvo, pogotovo beskućnika, s naglaskom na područje mladih koji izlaze iz alternativnih oblika skrbi. O svojem su iskustvu progovorili i sami socijalni mentori u praksi.

Upoznavanje s partnerima u zajednici sastavni je dio projekta, ostvaren kroz dvodnevno studijsko putovanje i boravak u gradu Splitu gdje je sjedište Udruge MoSt, jedne od udruga članica Hrvatske mreže za beskućnike. Hrvatska mreža za beskućnike je krovna organizacija koja okuplja i povezuje pravne i fizičke osobe zainteresirane za rad na unapređenju skrbi o beskućnicima i drugim socijalno isključenim skupinama građana.
Međusobna interakcija u dinamičnom okruženju Udruge dala je uvid u svakodnevna radna zaduženja desetak stalno zaposlenih te velikog broja volontera, a Udruga upravo ove godine obilježava 20 godina postojanja uz tradicionalni buvljak „A di si ti“. Tijekom studijskog boravka u Splitu, pružila nam se prilika za upoznavanje s radom Prihvatilišta za beskućnike, Pravne klinike Pravnog fakulteta u Splitu te Centra za socijalnu skrb Split.

Također, posjetili smo izložbu „Skriveni svijet beskućništva“ koja kroz niz fotografija različitih lokacija napuštenih i otvorenih, vanjskih prostora grada Splita, špilja, bunkera, oronulih brodova i sl. prikazuje mjesta po kojima obitavaju beskućnici toga grada.