Od 31. ožujka do 1. travnja održavala se “Škola za lokalni održivi razvoj“ koja se provodila za sudionike iz organizacija civilnog društva i javnog sektora u okviru projekta SUSTINEO. Predstavnice CERANEO-a, ujedno i članice projektnog tima SUSTINEO projekta, sudjelovale su u dvodnevnom programu Škole.

Teme prvog dana dvodnevnog trening-bloka bile su:

🍀Načela održivog razvoja

🌻Globalni ciljevi održivog razvoja

🍀Primjer dobre prakse; Energetska tranzicija grada prema klimatskoj neutralnosti koje će nam predstaviti suradnica iz energetske zadruge KLIK iz Križevaca

🌻Klimatske promjene i rješenja za održivu budućnost.

Teme drugog dana treninga bile su klimatske promjene i rješenja za održivu budućnost. Sudionici su u grupama radili na akcijama i mjerama kao odgovoru na klimatske promjene. Svaka grupa je imala scenarij u skladu s interesnom grupom koju su zastupali te su na temelju svojih interesa i prioriteta definirali politike u određenim područjima. Utjecaj predloženih rješenja na smanjenje temperature do 2100. imali su priliku provjeriti putem simulacijskog modela.

Cilj projekta SUSTINEO koji ODRAZ provodi u suradnji s 10 partnerskih organizacija je povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja. CERANEO na projektu sudjeluje u ulozi partnera.

Ostali partneri ODRAZ-u u projektu su Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga SMART, Udruga “Zelena Istra”, DEŠA Dubrovnik, Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica, Udruga gradova u RH, Udruga “ZvoniMir” Knin i Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR.

U okviru projekta provest će se tri istraživanja, napraviti analiza javnih politika povezanih s održivim razvojem te uspostaviti Mreža za lokalni održivi razvoj SUSTINEO.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.