Model “Stanovanje prvo / Housing First” trenutno je najrazvijenija socijalna inovacija u području borbe protiv beskućništva. U relativno kratkom vremenskom periodu započeo je svoju široku primjenu u Europi i svijetu. Temelji se na uvjerenju kako je stanovanje osnovno ljudsko pravo i ključni  faktor socijalne uključenosti. Pokazao se jako učinkovit u borbi protiv beskućništva i preporuča se njegova primjena na svim razinama, odnosno lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. U Hrvatskoj postoji veliki izazov utvrđivanja nove prakse i učenje iz dobre prakse drugih članica EU u borbi protiv beskućništva. Velik izazov predstavlja prilagodba modela „Stanovanje prvo/ Housing First“ nacionalnom kontekstu.

Model “Stanovanje prvo / Housing First” razvijen je u New York-u od strane organizacije “Patways to Housing”. Nakon uspostavljanja “Patways Housing First”, pojavilo se još nekoliko oblika tog modela u SAD-u, te u nekoliko država članica EU, uključujući Dansku, Finsku, Irsku, Francusku, Mađarsku, Nizozemsku, Portugal, Austriju u Veliku Britaniju. Svi ti modeli dijele istu filozofiju, ali se razlikuju u nekim aspektima ostvarivanja.

Model omogućuje  beskućnicima samostalno stanovanje sa sigurnošću stalnog najma odmah ili što je prije moguće, a zatim stanovanje kombinirati s liječenjem i podrškom. Omogućuje stambeno zbrinjavanje prije pružanja bilo koje druge usluge. Jednom sigurno smješteni, bez svakodnevnog straha gdje će živjeti, beskućnici se počinju fokusirati na ostala područja života.

Cilj pilot projekta “Razvoj inovativnih programa prevencije i socijalnog uključivanja beskućnika kroz aktivnosti civilnog društva/ Development of innovative programs of prevention and social inclusion of homeless through the activities of civil society” je dobiti uvid u učinovite inovativne modele u borbi protiv beskućništva koji su postali dio socijalnih programa europskih gradova. Posebno ćemo se usmjeriti na model “Stanovanje prvo / Housing First”. Uvidom u uspješne provedbe modela “Housing First” u drugim europskim gradovima prilagoditi ćemo ga nacionalnom kontekstu. Stvorit ćemo pilot projekt koji će se primjeniti u Splitu i Rijeci, a s vremenom bi se proširio i na druge veće gradove koji se suoćavaju s povećanjem broja beskućnika i onih koji su u opasnosti od beskućništva i stambene isključenosti.  Isto tako, pilot projekt usmjeren je na predstavljanje problema beskućništva cjelokupnoj hrvatskoj javnosti putem prikupljenih svih relevantnih podataka. Na taj će se način ovaj problem po prvi puta staviti na dnevni red lokalnih i nacionalnih politika te biti priznat kao društveni problem s rizikom od porasta ulaskom Hrvatske u EU.