Povodom Svjetskog dana beskućnika, Nacionalni susret o beskućnicima održavao se u Rijeci 10. i 11. listopada. Program susreta započeo je javnom akcijom na Korzu gdje su udruge koje skrbe o beskućnicima predstavile svoj rad nakon čega je u 11 sati započela Konferencija pod nazivom “Stanje i perspektive u radu s beskućnicima“.

Na konferenciji su tematizirani programi i mjere za ublažavanje siromaštva kroz izlaganje prof.dr.sc. Zdenka Babića dok je prof.dr.sc. Olja Družić Ljubotina predstavila rezultate i smjernice prvog hrvatskog reprezentativnog istraživanja o beskućništvu u RH. Đordana Barbarić je održala izlaganje na temu “Izazovi ETHOS tipologije“ nakon čega je Dejan Travica govorio o beskućnicima u kontekstu ovisnosti. Završni dio konferencije bio je posvećen beskućnicima na tržištu rada kroz izlaganje Drage Lelasa te inovativnim socijalnim uslugama za beskućnike o kojima je govorio Zvonko Mlinar. Helena Babić i Denis Maslov završno su predstavili aktivnosti Hrvatske reprezentacije beskućnika.

Na Konferenciji su sudjelovali ključni dionici u području skrbi za beskućnike, uključujući između ostalih i predstavnike Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ureda pučke pravobraniteljice te predstavnike jedinica lokalne i područne samouprave kao i stručne djelatnike centara za socijalnu skrb. Konferencija je donijela pregled pozitivnih pomaka kao i perspektive unaprjeđenja skrbi o beskućnicima.

Drugog dana Nacionalnog susreta, članovi Hrvatske mreže za beskućnike obišli su Prihvatilište za beskućnike udruge “Oaza“, stambenu zajednicu za žene beskućnice koju također vodi udruga “Oaza“ te Prihvatilište za beskućnike “Ruža sv. Franje“ kojeg vodi Franjevački svjetovni red Mjesnog društva Trsat.

Završno je održan sastanak članova Hrvatske mreže za beskućnike na kojem su raspravljana aktualna događanja članica kao i zajednički plan provedbe aktivnosti za nadolazeće razdoblje.