U Šibeniku je od 9. do 11. listopada u sklopu obilježavanja Svjetskog dana beskućnika, održan 12. nacionalni susret o beskućnicima kojeg je obilježilo otvaranje izložbe foto postera „Skriveni svijet beskućništva“ te održavanje okruglog stola pod nazivom „Cesta nije dom“.

Članice Hrvatske mreže za beskućnike i ove su se godine okupile kako bi prigodno obilježile Svjetski dan beskućnika, a na prijemu u Gradskoj vijećnici podršku okupljenima u daljnjem radu i razumijevanje za nužnost stalnoga rada na području beskućništva dali su i gradonačelnik Šibenika te župan Šibensko-kninske županije.

U Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” otvorena je izložba foto postera „Skriveni svijet beskućništva“ koja će dalje putovati po gradovima članica Hrvatske mreže za beskućnike. Izložbu je slijedio Okrugli stol simboličkog naslova „Cesta nije dom“ na kojemu je kao uvod premijerno prikazana kratka dokumentarna reportaža istoimenog naslova koju je izradio CERANEO u sklopu trogodišnjeg programa “Osnaživanje beskućnika, podrška stručnjacima i izgradnja inovativnih modela skrbi o beskućnicima” uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Film prati temu beskućništva uz pozitivne primjere gradova koji osiguravaju smještaj, obrok i podršku građankama i građanima koji su zapali u problem beskućništva.

Okrugli stol je naslovio ključne izazove u području beskućništva s posebnim naglaskom na inovativne modele stambenog zbrinjavanja beskućnika te zapošljavanje beskućnika. Razgovaralo se i o proširenju definicije beskućnika prema ETHOS tipologiji beskućništva i stambene isključenosti u kontekstu kreiranja novog Zakona o socijalnoj skrbi. Zaključno, raspravljeni su ključni sadašnji i budući izazovi u području beskućništva na razini Europske unije, ali i na nacionalnoj razini.

Posjetom šibenskom Caritasovom prihvatilištu mogli smo se uvjeriti u uspješnost projekta kojim je neiskorišten i zapušten gradski objekt pretvoren u pravi dom za četrnaest sadašnjih korisnika koji su nas srdačno dočekali i proveli kroz prostorije kuće.

Zahvaljujemo se domaćinima i organizatorima: Caritasu Šibenik i Hrvatskoj mreži za beskućnike te se nadamo da će se u javnom prostoru nastaviti rasprava o temama koje je Nacionani susret obuhvatio.