U okviru projekta “Reaktivacija i integracija marginaliziranih mladih–NEET na tržište rada–RIM“ 23. svibnja 2019. održan je posljednji u nizu od tri okrugla stola pod nazivom „Izazovi prevencije i integracije NEET populacije u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji“.
Stručna suradnica na projektima u CERANEO-u, Iva Mrdeža, uvodno je predstavila projekt „NEET – RIM“ i dosad provedene aktivnosti te korake za sljedeću planiranu fazu projekta.

Okrugli stol okupio je nekoliko izlagača, prepoznatih u području rada s mladima te prevencije ulaska mladih u NEET status, s ciljem da predstave široj i stručnoj javnosti svoje iskustvo i izazove u radu s mladima. 
Prvo izlaganje na temu „Zapošljavanje – prevencija NEET“ održala je prof. def. Tamara Berić Blažić, Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje te predstavila „Službu praćenja tijeka socijalizacije i zapošljavanja učenika koji su završili školovanje“. Unutar svog izlaganja, kroz konkretne slučajeve, istaknula je prednosti i rezultate Službe praćenja za mladež s posebnim obrazovnim potrebama te navela izazove u svom radu.

Sljedeći izlagači okruglog stola, Damir Mužina i Helena Habdija – projekt menadžeri iz Impact Hub Zagreb, predstavili su svoje projekte namijenjene mladima. 
Damir Mužina predstavio je projekt Čačkalica namijenjen višim razredima osnovnih škola s ciljem poticanja mladih na prepoznavanje i rješavanje problema u vlastitoj okolini. 
Helena Habdija predstavila je YouthBank International model koji trenutno djeluje na preko 200 lokacija u 25 zemalja, a u sljedećih nekoliko godina planira se pokretanje i u Hrvatskoj. YouthBank model promiče ulogu mladih kao donositelja promjena na lokalnoj razini, korištenje financiranja kao alata za rješavanje pitanja i problema koje mladi sami prepoznaju kao važne u svojim zajednicama.

Posljednji u nizu izlagača bio je predsjednik udruge Pragma, Nedjeljko Marković, s temom „Podrška NEET skupini – primjer rada Pragme“ unutar kojeg je predstavio specifičnosti NEET populacije u Hrvatskoj te aktivnosti koje udruga Pragma provodi u radu s njima. Također, predstavljeni su izazovi u radu s mladima u nacionalnom kontekstu i tematizirano je pitanje prioriteta za sljedeće financijsko razdoblje EU 2021.-2027.
Nakon izlaganja uslijedila je zanimljiva rasprava u koju su se uključili predstavnici državnih i javnih institucija te OCD-a koji rade s mladima. Iskustva su razmijenili predstavnici HZZ-a, MDOMSP-a, Gradskih ureda i srednjih škola.

Zahvaljujemo svim izlagačima i sudionicima trećeg okruglog stola što su svojim sudjelovanjem i komentarima pridonijeli kvaliteti rasprave.

Zaključke s trećeg Okruglog stola možete naći na poveznici: Zaključci.