U četvrtak, 31. listopada 2019. godine održana je završna konferencija trogodišnjeg programa “Osnaživanje beskućnika, podrška stručnjacima i izgradnja inovativnih modela skrbi o beskućnicima“.

Aktivnosti trogodišnjeg programa implementirane su u razdoblju od 1. studenog 2016. godine do konca listopada 2019. godine u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Glavni ciljevi trogodišnjeg programa bili su:

  • Osnažiti beskućnike znanjima i vještinama potrebnim za integraciju u zajednicu
  • Pružiti podršku stručnjacima koji rade ili se u svom radu susreću s beskućnicima
  • Razviti metodologiju prikupljanja podataka o broju beskućnika u Hrvatskoj
  • Osvijestiti javnost i ključne dionike na lokalnoj razini o problematici beskućništva te potrebi razvoja usluga za beskućnike

Na završnoj konferenciji, Iva Mrdeža Bajs ispred CERANEO-a predstavila je rezultate trogodišnjeg programa, dok je prof. dr. sc. Gojko Bežovan govorio o konceptu beskućništva i stambene isključenosti iz perspektive programa EU. Također, prikazana je dokumentarna reportaža “Cesta nije dom“, nastala u drugoj godini provedbe programa.

U tri godine provedbe programa: održano je 36 radionica psihosocijalne podrške beskućnika, 18 radionica podrške za zapošljavanje beskućnika, 6 dvodnevnih radionica podrške za stručnjake koji rade s beskućnicima, izrađena je fotodokumentacija neadekvatnih/ilegalnih mjesta boravka beskućnika, organizirane su javne tribine i izložbe na temu skrivenih beskućnika, izrađena je dokumentarna reportaža pod nazivom “Cesta nije dom“, organizirane su 4 javne tribine u gradovima koji nemaju programe skrbi za beskućnike, unaprijeđena je Baza podataka koja generira podatke korisnika 11 prihvatilišta i prenoćišta diljem Hrvatske te je temeljem podataka iz Baze izrađena publikacija naziva “Prikaz nekih obilježja i potreba korisnika osam hrvatskih prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike u periodu od 2017. do 2019. godine“. Dobiveni nalazi imaju vrijednost kao prvi sustavno prikupljeni i obrađeni podaci o populaciji hrvatskih beskućnika u prihvatilištima i prenoćištima. Osim što su informativne naravi, upućuju na područja gdje je potreban dodatni razvoj i proširenje usluga, kao i na potencijalni smjer budućih istraživanja o ovoj problematici.

Publikaciju možete preuzeti ovdje

Zahvaljujemo svim partnerima, suradnicima i kolegama iz Hrvatske mreže za beskućnike na snažnoj podršci koju su pružali CERANO timu kroz sve tri godine provedbe programa. Iza nas je velik posao, ali i snažni rezultati koje vidio kao važan zalog za naše daljnje aktivnosti u području beskućništva.

Nastavak našeg djelovanja u području beskućništva pratite kroz provedbu novougovorenog projekta “Jačanje mreže usluga za skrivene beskućnike“.

Uskoro opširnije na www.ceraneo.hr