Studentice zadnje godine diplomskog studija socijalnog rada i socijalne politike, u sklopu projekta “Razvoj programa društveno korisnog učenja za aktivni angažman studenata u području prevencije beskućništva i socijalnog uključivanja beskućnika”, posjetile su 22. siječnja stambenu zajednicu za mlade beskućnike koju vodi Hrvatska mreže za beskućnike.
U stambenoj zajednici imale su priliku razgovarati s trenutnim i bivšim korisnicima stambene zajednice koji su im otvoreno govorili o svojim iskustvima prije dolaska u stambenu zajednicu, značaju primljene podrške u sklopu programa stambene zajednice te njihovim sadašnjim životnim prilikama.

Posjet stambenoj zajednici organiziran je s ciljem upoznavanja studenata s primjerom dobre prakse modela skrbi o beskućnicima. Stambene zajednice za beskućnike, pokrenute od strane Hrvatske mreže za beskućnike, predstavljaju model koji je trenutno u Hrvatskoj najbliži modelu “Housing first/Stanovanje prvo”. Studentice su u sklopu kolegija “Civilno društvo i socijalna politika” u suradnji s Hrvatska mreža za beskućnike istraživale spomenuti inovativni model skrbi za beskućnike.

Posebna pažnja u ovom istraživačkom procesu bila je usmjerena na detektiranje ključnih prepreka za implementaciju ovog modela u hrvatske prilike te će studenti sve prikupljene nalaze oblikovati u dokument koji će biti ustupljen na korištenje ključnim dionicima u području skrbi za beskućnike. Uskoro pripremamo Okrugli stol u Šibeniku na kojem će detaljnije biti predstavljen ovoj projekt studenata i Hrvatske mreže za beskućnike.