Pilot projekt „Promoting protection of the right to housing – Homelessness prevention in the context of evictions (VT/2013/056) „Promoviranje zaštite prava na stanovanje – Prevencija beskućništva u kontekstu deložacija“ provodi se u okviru Europske unije.

Provedba ovog istraživačkog projekta u Hrvatskoj povjerena je organizaciji CERANEO za koju je ovlašten od strane Europske komisije – Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost.

Cilj projekta je promicanje zaštite prava na stan i prevenciju beskućništva u kontekstu deložacija.

Istraživanje će

  • prepoznati rane intervencije i preventivne mjere
  • stvoriti profil deložiranih osoba, kućanstava
  • prepoznati čimbenike rizika i rizične skupine

Ova studija će poduprijeti smanjenje siromaštva u EU i aktivno uključivanje kroz strategiju borbe protiv beskućništva, smanjenje stambene ranjivosti i promicanje pristupa kvalitetnim i učinkovitim socijalnim uslugama, kako je naglašeno strategijom Europa 2020 i Socijalnim investicijskim paketom.

Studija je podijeljena u dva paketa:

Rezultati studije Paketa 1 trebaju pokazati najnovije podatke i trendove u čimbenicima rizika, razloge i učinke započetih i završenih deložacija i utvrditi važnost utjecaja deložacije na stvaranje puta u beskućništvo. Studija se odnosi na sve države članice EU.

U Paketu 2 cilj je identificiranje najuspješnijih i najučinkovitijih mjera prevencije, borbe protiv deložacija i njihova praćenja. Ovaj dio studije treba pokriti sve relevantne postojeće mjere, uključujući i privremene mjere uvedene zbog posljedica krize. Također, biti će pripremljen i odvojen skup analiza mjera koje se tiču ​​privatnog iznajmljivanja, socijalnog iznajmljivanja i vlastitih nekretnina.