U sklopu projekta „Razvoj programa društveno korisnog učenja za aktivni angažman studenata u području prevencije beskućništva i socijalnog uključivanja beskućnika“ sufinanciranog iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, članice projektnog tima CERANEO-a i studentice diplomskog studija socijalne politike bile su u posjetu Rijeci 6. 12. i 7. 12.

Cilj projekta je kroz inovativnu nastavnu metodu društveno korisnog učenja povezati studentsku populaciju s relevantnim dionicima u zajednici te im omogućiti da praktičnom primjenom znanja i vještina stečenih tijekom studija pomognu u rješavanju društvenog problema beskućništva.

U Rijeci su nas dočekali članovi i članice suradničkih organizacija na Projektu (Oaza i Terra) koji su nas tijekom dva dana upoznavali s radom svojih udruga, specifičnostima problematike beskućništva u Rijeci te načinima na koje se Grad i organizacije civilnog društva uključuju u njegovo rješavanje. Studentice su se u unutar kolegija „Civilno društvo i socijalna politika“ angažirale u izradi Volonterskog programa Udruge Oaza za 2019. godinu. Temu su odabrale imajući u vidu prethodna pozitivna iskustva te obostranu korist koju je omogućilo volontersko uključivanje u aktivnosti naših suradničkih udruga.

Boljem uvidu u potrebe i razumijevanju šireg konteksta, omogućili su i posjeti prostorima Udruge Terra i Udruge Oaza –  Prihvatilištu za beskućnike „Oaza“, Stambenoj zajednici za žene beskućnice i Drop in & needle exchange centar, a također smo posjetili i Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“.

Studentice su imale priliku iskustveno svjedočiti realnoj situaciji i potrebama na terenu te izazovima prevencije i socijalnog uključivanja beskućnika.

Veliko HVALA udrugama Oaza i Terra za njihov volonterski angažman na Projektu i organizaciju sadržajnog i kvalitetno odrađenog programa.