U sklopu projekta “Razvoj programa društveno korisnog učenja za aktivni angažman studenata u području prevencije beskućništva i socijalnog uključivanja beskućnika“, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, s ciljem skupljanja primjera dobre prakse u području modela društveno korisnog učenja posjetili smo Nacionalno sveučilište Irske u Galwayu.

Ugošćeni smo na dvodnevnom programu (5. i 6. srpnja) od strane koordinatorice volontera Lorraine Tansay, Community Knowledge Initiative, Institute for Lifecourse and Society. Spomenuta Inicijativa pri Institutu, definirajući društveno korisno učenje kao nastavnu metodu koja znanje i učenje studentske populacije povezuje s potrebama zajednice, potiče partnerstvo sveučilišta i lokalne zajednice za promociju principa i praksi civilnog angažmana i demokracije.

S konkretnim primjerima, konceptima, metodama, provedbom, praćenjem i evaluacijom modela društveno korisnog učenja upoznali su nas osim Lorraine Tansey i dr. Jamie Goggins s Fakulteta za inženjerstvo i informatiku, dr. Lucy Elvis iz odsjeka za filozofiju (projekt P4C – Philosophy for children) pri Nacionalnom sveučilištu Irske. Stekli smo uvid i u pozitivna iskustva studentske populacije, izlaganjem i druženjem s bivšim studentom Aidanom Harteom kao koordinatorom Campaigne for University of Sanctuary u Galwayu.

Radom u grupi, naš projektni tim s ključnom podrškom partnera u zajednici (Đordana Barbarić ispred udruge MoSt) imao je priliku dodatno razraditi, usavršiti, raspraviti i jedan od naših pilot projekata društveno korisnog učenja koji će se od jeseni implementirati kroz kolegije na diplomskom studiju socijalne politike Studijskog centra socijalnog rada.

Osnaženi pozitivnim iskustvom iz Galwaya, veselimo se početku provođenja modela društveno korisnog učenja.